CSC

 

Supertietokoneita ja tiedonlouhintaa

Isojen ohjelmistojen kehittäminen tutkimuskäyttöön vaatii pitkäjänteistä työtä.

– Päädyin töihin juuri tänne, koska halusin tehdä ohjelmistoja jollekin muulle kuin asiakastilaajalle, kertoo CSC:llä vuodesta 2002 työskennellyt sovellusarkkitehti ALEKSI KALLIO. CSC on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, joka ylläpitää ja kehittää erilaisia tietoteknisiä työkaluja korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, valtionhallinnon ja yritysten käyttöön. Käytännössä tutkijoille tarjotaan erilaisia mallinnus-, laskenta- ja tietopalveluja. Esimerkiksi Kalliolla on tällä hetkellä työn alla Chipster-ohjelmisto, joka on bioinformatiikan tutkijoiden käyttämä analyysialusta.

”Käytettävyys ja käyttäjälähtöisyys on meille tosi tärkeää.”

– Tässä tehtävässä pääsee panostamaan nimenomaan ohjelmistojen kehittämiseen. Isojen kokonaisuuksien tekeminen vaatii halua ja kykyä työskennellä pitkäjänteisesti, hän kuvaa.

– Olemme paljon yhteydessä myös ohjelmistojen suomalaisista korkeakouluista löytyviin peruskäyttäjiin. Käytettävyys ja käyttäjälähtöisyys on meille tosi tärkeää.

Ohjelmistokehityksen lisäksi CSC:n noin 200 työntekijän voimin tehdään esimerkiksi supertietokoneiden hankintaa ja ylläpitoa, datan hallintaa ja Funet-tietoliikenneverkon ylläpitoa ja kehitystä. Paitsi ohjelmistoasiantuntijoita, CSC:llä tarvitaan siis myös muun muassa tietokantaosaajia ja järjestelmäylläpitäjiä.

28-vuotias Aleksi Kallio tekee parhaillaan Aalto-yliopistolla piakkoin valmistuvaa väitöskirjaa. Hänen jatko-opintonsa käsittelevät tiedonlouhintaa. Sillä tarkoitetaan menetelmiä, joiden avulla pyritään saamaan suurista aineistoista irti mielenkiintoista ja yllättävää uutta tietoa. Tiedonlouhinnan apuna käytetään yleensä tarkoitukseen erityisesti suunniteltuja ohjelmistoja.

– Työssäni liikun samassa aihepiirissä, mutta eri kysymysten äärellä. CSC ei tee akateemista tutkimusta, vaan sovellukset päätyvät oikeaan käyttöön.

 

^ Sivun ylälaitaan

CSC

Digium

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoaa ja kehittää monipuolisia tietotekniikan ja tietohallinnon palveluita sekä niihin liittyvää koulutusta korkeakouluille, tutkimuslaitoksille, valtionhallinnolle ja yrityksille.

www.csc.fi